FIRES, FESTES I MERCATS

FIRA

   * Quart Diumenge de Quaresma

 FESTES

   * Sant Antoni. La nit de Sant Antoni, és a dir, dia 16 de gener, fins a 14 foguerons s’encenen per vetllada.

   * Festa del Quart Diumenge, també coneguda modernament com Es Pa i el Peix, es celebra el quart diumenge de quaresma, en què l’Església recorda el miracle de la multiplicació dels pans i els peixos. Al Santuari de Consolació es reparteixen unes coquetes sense llevat que duen imprès en relleu dels cinc pans i els dos peixos i s’anomenen “casques”. S’entregan els premis de poesia Verge de Consolació.

    * El darrer dissabte de carnaval es fa la Rua, i el dimarts següent, s’Enterro de sa Sardina.

 

  * Dilluns de Pasqua. Pancaritat a Bonany. Pujada a peu; es fa una missa, balls i jocs populars. La gent sol dinar de panades i rubiols.

    * Festa del Llibre, el 23 d’abril (Sant Jordi), organitzada per la delegació de l’Obra Cultural Balear.

    * Es Sol que Balla. 24 de juny. És una festa popular en què els al·lots pugen a Consolació a la sortida de sol per veure’l ballar, mentre en el campanar parroquial repiquen les campanes. Fins al 1919 aquesta festa constituïda les festes patronals, però per Sant Joan és temps de sega i els pagesos no tenien temps per anar de sarau, així que es passaren les festes al 29 d’agost, Sant Joan Degollat. A l’actualitat la festa es manté al juny pels escolars, que celebren així el fi de curs.

    * Sant Cristòfol. Se celebren les Beneïdes organitzades per la Penya Motorista.

    * Sant Joan Degollat. 29 d’agost. Durant aquest dia, i alguns més, en que l’església commemora la degollació de Sant Joan, se celebren les festes patronals. Es fan exposicions, ball i concerts; destaca la celebració d’un certamen literari.

    * Festa del Botifarró o de sa Torrada. Se celebra dins el mes d’octubre. La festa consisteix en una torrada de botifarrons i altres embotits de porc i després ball per a tothom.

 


Source URL: https://www.ajsantjoan.net/node/1604